Welkom op onze vernieuwde website! Het makrelenseizoen is begonnen! Vanaf nu kunt u de makrelentochten zelf online boeken. Voor de overige tochten vragen we u voor nu nog even om het contactformulier in te vullen. In de toekomst kunt u bijna alle tochten via onze website boeken. Hartelijk dank voor uw medewerking! Team Dageraad

Ligplaats
Haven 30, 9976 VN Lauwersoog
Email adres
info@dageraad.org

Helgoland

Helgoland Voor vogels kun je op Helgoland het hele jaar terecht, maar tussen maart en september zijn er zeker 10.000 al dan niet broedende vogelparen te vinden: meer dan 10.000 paar jan-van-genten, 3000 paar zeekoeten, 50 paar alken, 5000 paar drieteenmeeuwen en 50 paar noordse stormvogels. Vooral deze 5 soorten zijn goed te zien en te fotograferen.

Met sportvisserij Dageraad is het mogelijk om een (dag)tocht te maken naar Helgoland.

Wat houdt deze tocht in?
We vertrekken 22.00 uur per boot vanuit Lauwersoog en varen ’s nachts naar Helgoland. Daar komen we in de ochtend aan. Er bestaat geen vast programma op Helgoland; iedereen mag lekker zijn eigen gang gaan. Je kunt bijvoorbeeld de mooie vogelrotsen bekijken of gezellig het dorp in. ’s Avonds varen we weer terug. Je moet je eigen slaapspullen zoals kussens, slaapzakken etc. meenemen.

Kosten: informeer naar de mogelijkheden en de kosten voor een afhuur. Bij deze prijs zitten de maaltijden, koffie en thee inbegrepen. Alle maaltijden (diner, ontbijt, lunch, koffie en thee) worden aan boord verzorgd. Eventuele extra's zoals hengelhuur, extra snacks en (fris)drank zijn hier niet bij inbegrepen.

Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Het weer bepaalt altijd of een tocht doorgaat of niet. Hebt u online of per telefoon geboekt? Houd goed uw telefoon en mail in de gaten de dagen voorafgaand aan de tocht. Mogelijk nemen we contact met u op om door te geven dat de tocht (helaas) niet doorgaat ivm het weer.

De beslissing of een tocht wel of niet doorgaat word het liefst zo ver mogelijk vooruit gemaakt, maar soms is het weer erg veranderlijk. In dat geval wordt voor dagtochten uiterlijk om 20:00 uur savonds de beslissing gemaakt voor een dagtocht voor de volgende dag. Voor meerdaagse tochten is dit uiterlijk dezelfde dag om 12.00 uur. 

Hebt u geen telefoontje of mail van ons gehad tegen die tijd? Dan gaat de tocht door! De schipper heeft jarenlange ervaring en kan met behulp van meerdere nauwkeurige weermodellen goed beslissen of het verantwoord is om de tocht door te laten gaan.

hebt u online al geboekt en betaald en gaat de tocht niet door?  U kunt zelf de keuze maken om uw boeking te verplaatsen of uw geld retour gestort te krijgen. Een van onze medewerkers neemt in dit geval contact met u op.

Kunt u zelf, of een van de mensen van uw boeking onverhoopt niet mee? Kosteloos annuleren van een dagtocht kan tot uiterlijk 7 dagen voorafgaand aan de tocht. Voor afgehuurde tochten geldt een termijn van uiterlijk 3 weken voorafgaand aan de tocht.

We raden u aan een reisverzekering af te sluiten om eventuele gemaakte kosten van een annulering te dekken.

 

Dagtochten

Voor de dagtochten geldt 7:00 uur aan boord. Zorg dat u op tijd aanwezig bent, het schip wacht niet met uitvaren tot eventuele laatkomers arriveren.
De eindtijd varieert tussen 17:00-18:00 afhankelijk van de vangsten, het tij en hoe ver de schipper moet varen om goede visstekken te vinden.
Bij afgehuurde tochten kunt u samen met de Schipper overleggen hoe laat u weg wilt en terug wilt zijn.

Meerdaagse tochten

Voor de 2.5 daagse tochten kunt u vanaf 19:00 uur aan boord stappen. Uitvaren doen we tussen 22:00-23:00. We zijn 2 dagen later tussen 23:00 en 1:00 uur weer in de haven. In principe gaat u die avond/nacht weer van boord tenzij de schipper anders met u heeft overlegd. *

Voor de 2 daagse tochten kunt u vanaf 19:00 aan boord stappen. Uitvaren doen we tussen 22:00-23:00. We zijn 2 dagen later einde van de middag weer in de haven.*
Bij afgehuurde tochten kunt u samen met de Schipper overleggen hoe laat u weg gaat en terug wilt zijn.

*Voor de eindtijd van de meerdaagse tochten gaat de schipper in overleg met de deelnemers. Deze kan daardoor variëren per reis.

 

Naast de steiger van het schip is voldoende parkeergelegenheid. Hiervoor hoeft u niet te betalen.

Dagtochten

  1. Stevig schoeisel, het kan door water glad zijn aan dek. Houd hier rekening mee.
  2. Warme kleding (laagjes) en regenkleding. Muts, handschoenen, pet, zonnebril. (Aan boord kan het ander weer zijn dan aan de wal. kouder, meer wind, maar soms ook zonniger! Wees hier op voorbereid)
  3. Met uitzondering van een boterham en flesje drinken, mogen eigen consumpties aan boord niet genuttigd worden. In de kombuis zijn verschillende dranken snacks, soep, en broodjes tegen zeer schappelijke prijzen verkrijgbaar. Het is niet toegestaan om eigen mee gebrachte alcoholische dranken aan boord te nuttigen!
  4. Optioneel: ijs voor het bewaren van de vis. Vaak zorgen wij voor ijs aan boord, maar soms is er geen ijs beschikbaar. Een goede tip: Doe voor dat u gaat vissen enkele lege sap- of melkpakken gevuld met water in de vriezer. Neem deze mee in een koelbox op de dag dat u gaat vissen. Maak uw gevangen vis schoon, sla één van de pakken stuk en doe dit over uw vis. Zo houd u uw vis goed tot thuiskomst.

Er is inmiddels een pinautomaat aan boord. U kunt zowel pinnen als contant betalen bij ons.

Meerdaagse tochten

Zie de punten hierboven met aanvulling van onderstaande punten.

  1. Overnachtingsspullen waaronder uw eigen slaapzak en kussen.
  2. I.t.t. dagtochten, zijn bij meerdaagse tochten ontbijt, lunch en diner bij de prijs inbegrepen.

Onze bemanning is zeer bereid u (op weg) te helpen. Geef het aan bij onze bemanning en ze willen u graag van tips en tricks voorzien.

Er zijn voldoende hengels aan boord. Huren is inclusief lood en paternoster (voor dagtochten is de huur €10 per set). U dient de hengel weer compleet in te leveren. Paternosters en Lood zijn ook bij ons verkrijgbaar. Uiteraard mag u uw eigen hengel ook meenemen.

Uiteraard kunt u ook uw eigen hengel meenemen. Let op dat u een zeehengel meeneemt. Er wordt op makreel met 150-200 gram lood gevist. Op Kabeljauw vist u met 300-500 gram lood.

Alleen voor wrakkentochten/ kabeljauwtochten hebt u pieren nodig. Voor de overige tochten vist u met paternosters met veertjes. Er zijn niet altijd pieren aan boord, deze moeten van tevoren besteld worden. Deze kunnen worden gebruikt met kabeljauwvissen. De meeste mensen gebruiken één bakje per persoon. Geef bij uw reservering door dat u graag pieren wilt bijbestellen.

Doorgaans wordt in de zomermaanden op makreel gevist. In het voor- en najaar op Kabeljauw. Af en toe wordt er ook een leuke bijvangst binnengehaald, zoals platvis, wijting, pollak, leng, poon, enzovoorts.

In de zomermaanden hebben wij ook een aantal lange tochten. Dan word er ook geprobeerd o.a. kabeljauw te vangen.

Tijdens het vissen kunt u voor uw gevangen vis een van onze visbakken pakken die ruim voldoende bij ons aan boord beschikbaar zijn. We hebben fileer/spoelbakken op zowel het voor als achterdek. De gevangen vissen worden in principe door u zelf gefileerd. Als u dit niet kunt, kunt u onze bemanning vragen om u op weg te helpen. Ook willen andere gasten u vaak wel helpen. Na het schoonmaken/fileren bewaart u uw vis in uw eigen meegebrachte koelbox/tas met ijs er over. Zo houd u uw vis vers tot u thuis bent.

De schipper en zijn bemanning zullen elke tocht hun uiterste best doen om iedereen tevreden naar huis te laten gaan met mooie vangsten. Sommige dagen zijn de vangsten zeer goed, maar ondanks dat de schipper en zijn bemanning hun uiterste best doen om elke tocht mooie vangsten te doen, zijn er helaas ook altijd dagen bij dat de vangsten wat tegenvallen. Soms kan het zijn dat de schipper besluit nog wat langer door te varen om de kans dat er nog wat meer gevangen word te vergroten, echter is dit geen garantie op een volle bak vis.

Kinderen vanaf ongeveer 8 jaar mogen mee aan boord. Tot 14 jaar krijgen kinderen 10 euro korting. Er zijn reddingvesten voor kinderen aanwezig.

Helaas niet altijd te voorkomen. U kunt het risico aanmerkelijk verkleinen door geen vet eten te nemen de dag er voor, voldoende nachtrust te nemen en geen alcohol te nuttigen. Ook zijn er speciale pleisters , of reistabletten, verkrijgbaar bij een apotheek of drogisterij. Mocht u ondanks deze maatregelen toch zeeziek worden, blijf buiten in de frisse lucht en zoek het midden van het schip op, zowel van voren naar achteren als van links (bakboord) naar rechts (stuurboord). Hier slingert het schip het minst.

Hebt u online al geboekt en betaald en gaat de tocht niet door?  

In dit geval word er contact met u opgenomen door een medewerker van de Dageraad.

U kunt zelf de keuze maken om uw boeking te verplaatsen naar een andere datum, of uw geld retour gestort te krijgen.

Kunt u zelf, of een van de mensen van uw boeking onverhoopt niet mee?

Kosteloos annuleren van 1 of meerdere personen van een boeking voor een dagtocht kan tot uiterlijk 7 dagen voorafgaand aan de tocht. Een boeking kan ook gesplitst worden door een aantal personen van 1 boeking over te zetten naar een andere datum of van een gewenst aantal deelnemer(s) het geld retour te boeken. Ook dit kan tot uiterlijk 7 dagen voorafgaand aan de tocht.

Voor afgehuurde tochten geldt een termijn van uiterlijk 3 weken voorafgaand aan de tocht. 

We raden u aan een reisverzekering af te sluiten om eventuele gemaakte kosten van een annulering te dekken.

Heeft u nog een andere vraag, stuur ons gerust een e-mail, of bel ons 06-51186400.