Welkom op onze vernieuwde website! Het makrelenseizoen is begonnen! Vanaf nu kunt u de makrelentochten zelf online boeken. Voor de overige tochten vragen we u voor nu nog even om het contactformulier in te vullen. In de toekomst kunt u bijna alle tochten via onze website boeken. Hartelijk dank voor uw medewerking! Team Dageraad

Ligplaats
Haven 30, 9976 VN Lauwersoog
Email adres
info@dageraad.org

Geschiedenis

De Dageraad is van oorsprong een Zeeloodsafhaalvaartuig. Ze is in 1954 gebouwd onder de naam “Zilvermeeuw’, tezamen met zusterschip “Stormvogel”, op de Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. De kiellegging vond plaats op 25 mei 1953. Beide vaartuigen kwamen na indienststelling in 1954 naar Vlissingen. De Zilvermeeuw en de Stormvogel moesten ervoor zorgen dat aan boord van het buitengaats gestationeerde loodsvaartuig op het station Steenbank voldoende zeeloodsen aanwezig waren om de inkomende zeevaart te kunnen beloodsen.

Ook werden in geval van veel uitgaande scheepvaart en weinig inkomende zeevaart, de loodsen afgehaald en naar Vlissingen gebracht. Door de komst van twee nieuwe loodsvaartuigen in de zomer van 1968, werden de beide schepen overtallig. De Zilvermeeuw heeft enige tijd hierna als communicatievaartuig vanuit Vlissingen gevaren. Later werd het overgedragen aan het loodswezen in Rotterdam en fungeerde het als instructievaartuig door geheel Nederland waarbij Vlissingen regelmatig werd aangelopen. In 1996 kwam de Zilvermeeuw in handen van de familie Drijver, die het schip naar Lauwersoog bracht en het gereed maakten voor de sportvisserij.