Ligplaats
Haven 30, 9976 VN Lauwersoog
Email adres
info@dageraad.org

Goed voorbereid aan boord

Gaat onze tocht door?

Het weer bepaalt altijd of een tocht doorgaat of niet. De schipper heeft jarenlange ervaring en kan met behulp van meerdere nauwkeurige weermodellen goed beslissen of het haalbaar en verantwoord is om de tocht door te laten gaan. Hebt u online of per telefoon geboekt? Houd goed uw telefoon en mail in de gaten de dagen voorafgaand aan de tocht. Mogelijk nemen we contact met u op om door te geven dat de tocht (helaas) niet doorgaan kan ivm het weer. De beslissing of een tocht wel of niet doorgaat word het liefst zo ver mogelijk vooruit gemaakt, maar soms is het weer erg veranderlijk. In dat geval wordt uiterlijk om 20:00 uur savonds de beslissing gemaakt voor een dagtocht voor de volgende dag. Hebt u geen telefoontje of mail van ons gehad tegen die tijd? Dan gaat de tocht door!

 

Begin en eindtijd

Voor de dagtochten geldt 7:00 uur aan boord. Zorg dat u op tijd aanwezig bent, het schip wacht niet met uitvaren tot eventuele laatkomers arriveren. De eindtijd varieert tussen 17:00-18:00 afhankelijk van de vangsten, het tij en hoe ver de schipper moet varen om goede visstekken te vinden. Bij afgehuurde tochten kunt u samen met de Schipper overleggen hoe laat u weg wilt en terug wilt zijn.

 

Is er parkeermogelijkheid?

Naast de steiger van het schip is voldoende parkeergelegenheid. Hiervoor hoeft u niet te betalen.

 

Wat neem ik mee?

 

Ik heb nog nooit eerder op zee gevist, is er begeleiding aan boord?

Onze bemanning is zeer bereid u (op weg) te helpen. Geef het aan bij onze bemanning en ze willen u graag van tips en tricks voorzien!

 

Hoe ziet een dagtocht op de Dageraad er uit?

Om 7 uur bent u aan boord van het Schip. U zoekt zelf een plek uit waar u graag wilt staan, er zijn géén specifieke plekjes te reserveren. Daarna meldt u zich binnen in de kantine en wordt u op de presentielijst afgevinkt. Indien u nog niet betaald had vooraf kunt u er voor kiezen bij opstappen de kosten voor de tocht en eventuele hengelhuur alvast te voldoen, dit mag ook aan het einde van de tocht bij het terugvaren waarbij u eventuele consumpties dan ook kunt afrekenen.

We varen uit over de Waddenzee naar de Noordzee. De duur van het uitvaren verschilt, afhankelijk van het tij, de wind en de visstekken waar de Schipper de meeste vis verwacht te vinden. De ene dag liggen deze visplekken dichter bij de kust dan de andere dag. Het uitvaren duurt sowieso minimaal 45 minuten maar vaker iets langer. U mag altijd bij de Schipper vragen hoe lang het uitvaren ongeveer zal duren op deze tocht.

Op het moment dat u aangekomen bent op de visstek zal de Schipper het schip eerst zo stil mogelijk proberen te leggen. U mag pas ingooien als de schipper het toetersignaal heeft laten klinken. Een volgend signaal betekent ophalen, de Schipper vaart weer iets op om weer goed boven de vissen te komen, of gaat op zoek naar een volgende stek. Het signaal einde vissen is 3x de toeter. Daarna stomen we weer terug naar de haven.

Het is aan te raden om zeker op warmere dagen de vissen tussendoor alvast schoon te maken daarna kunnen ze op het ijs om ze zo vers mogelijk te houden. Als er ijs aan boord is, krijgt u dat uitgedeeld van de bemanning nadat u de vis hebt schoongemaakt. Hiervoor kunt u de bemanning naar ijs vragen.

Tijdens de tocht kunt u voor de consumpties in of bij de buitenkant van de kantine terecht.

 

Zijn er hengels lood en paternosters aan boord?

Er zijn voldoende hengels aan boord. U huurt de hengel inclusief lood en paternoster. U dient de hengel weer compleet in te leveren. Paternosters en Lood zijn ook bij ons verkrijgbaar. Uiteraard mag u uw eigen hengel ook meenemen.

 

Ik neem mijn eigen hengel mee, wat voor lood heb ik nodig?

Uiteraard kunt u ook uw eigen hengel meenemen. Let op dat u een zeehengel meeneemt. Er wordt op makreel met 150-200 gram lood gevist. Op Kabeljauw vist u met 300-500 gram lood.

 

Heb ik pieren nodig? En kan ik die bij jullie krijgen?

Alleen voor wrakkentochten/ kabeljauwtochten hebt u pieren nodig. Voor de overige tochten vist u met paternosters met veertjes. Er zijn niet altijd pieren aan boord, deze moeten van tevoren besteld worden. Deze kunnen worden gebruikt met kabeljauwvissen. De meeste mensen gebruiken één bakje per persoon. Geef bij uw reservering door indien u graag pieren wilt bijbestellen.

 

Welke vis wordt er gevangen?

Doorgaans wordt in de zomermaanden hoofdzakelijk op makreel gevist. In het voor- en najaar hoodzakelijk op Kabeljauw. Maar er zwemt meer vis in de Noordzee. Soms is deze specifieke vissoort minder aanwezig, en komt u mogelijk thuis met een variatie aan andere vissoorten zoals (hors)makreel, platvis, wijting, pollak, poon, steenbolk, koolvis, leng, enzovoorts. In de zomermaanden hebben wij ook een aantal lange tochten. Dan word er ook geprobeerd o.a. kabeljauw te vangen.

 

Waar bewaar ik mijn vis?

Tijdens het vissen kunt u voor uw gevangen vis een van onze visbakken pakken die ruim voldoende bij ons aan boord beschikbaar zijn. We hebben fileer/spoelbakken op zowel het voor als achterdek. De gevangen vissen worden in principe door u zelf gefileerd. Als u dit niet kunt, kunt u onze bemanning vragen om u op weg te helpen. Ook willen andere gasten u vaak wel helpen. Na het schoonmaken/fileren bewaart u uw vis in uw eigen meegebrachte koelbox/tas met ijs er over. Zo houd u uw vis vers tot u thuis bent.

 

Hoe zijn de vangsten?

De schipper en zijn bemanning zullen elke tocht hun uiterste best doen om iedereen tevreden naar huis te laten gaan met mooie vangsten. Sommige dagen zijn de vangsten zeer goed, maar ondanks dat de schipper en zijn bemanning hun uiterste best doen om elke tocht mooie vangsten te doen, zijn er helaas ook altijd dagen bij dat de vangsten wat tegenvallen. Soms kan het zijn dat de schipper besluit nog wat langer door te varen om de kans dat er nog wat meer gevangen word te vergroten, echter is dit geen garantie op een volle bak vis.

 

Kunnen kinderen mee?

Kinderen vanaf ongeveer 8 jaar mogen mee aan boord. Er zijn reddingvesten voor kinderen aanwezig.

 

Afzegging of wijziging van aantal deelnemers

Hebt u bij ons geboekt dan is uw boeking definitief. Kunt u onverhoopt toch niet meer mee? Of hebt u geboekt voor meerdere personen maar kan 1 of meerder personen onverhoopt niet mee? Geef deze wijziging dan zo snel mogelijk aan ons door, maar uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de tocht. Wijzigingen die na die tijd niet bij ons doorgegeven zijn, worden in rekening gebracht. Wij raden u aan om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij uw reisverzekeraar.

 

Wat als ik last heb van Zeeziekte?

Helaas niet altijd te voorkomen. U kunt het risico aanmerkelijk verkleinen door geen vet eten te nemen de dag voor de tocht, voldoende nachtrust te nemen en geen alcohol te nuttigen. Ook zijn er speciale pleisters , of reistabletten, verkrijgbaar bij een apotheek of drogisterij. Mocht u ondanks deze maatregelen toch zeeziek worden, blijf buiten in de frisse lucht en zoek het midden van het schip op, zowel van voren naar achteren als van links (bakboord) naar rechts (stuurboord). Hier slingert het schip het minst. Ook helpt het om naar de horizon te blijven kijken.

Heeft u nog een andere vraag, bel ons gerust via 06-51186400. Of stuur een e-mail naar info@dageraad.org

Tot ziens!

Team de Dageraad